PODPROGRAM 2018 – efekty

Strona główna / Aktualności / PODPROGRAM 2018 – efekty
PODPROGRAM 2018 – efekty

Międzynarodowe Stowarzyszenie Pomocy „Słyszę Serce” z terenu województwa łódzkiego przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

 

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 45 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.

 

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 2,23 ton żywności;
  • 160 paczek żywnościowych;

 

W ramach Podprogramu 2018 dla 45 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 30 uczestników
  • Żywieniowe – 1 spotkanie dla 30 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 45 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 2 spotkania dla 45 uczestników
Rozmiar czcionki
Kontrast