Program Operacyjny Pomocy Żywnościowej 2014–2020 (POPŻ 2014–2020)
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa współpracujemy, jako Organizacja Partnerska Lokalna z Bankiem Żywności w Łodzi im. Marka Edelmana. Program jest skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach, do których trafiają produkty warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze i dania gotowe. Punkt wydawania żywności znajduje się w siedzibie Socjoterapeutycznego Klubu Środowiskowego KAZiK przy ul. Wspólnej 6 w Łodzi.
Efekty i podsumowanie Podprogramu 2017
MSP Słyszę Serce, na terenie województwa Łódzkiego, przy współpracy Bankiem Żywności w Łodzi realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze: warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane); mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający); mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju); cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy); tłuszcze (olej rzepakowy); dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 48 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Łódzkiego. Wydaliśmy osobom potrzebującym 2,616 ton żywności i 203 paczki żywnościowe.
Również w ramach Podprogramu 2017, dla 48 osób korzystających z pomocy, zrealizowano działania towarzyszące w formie warsztatów edukacyjnych o charakterze ekonomicznym, żywieniowym, kulinarnym i niemarnowania żywności.